Читај ми!

Dalibor Todorović

Umetnik na svirali


Dalibor Todorović, rođen 4. juna 1987. godine u varošici Raški, doktor je veterinarskih nauka i zaposlen kao klinički bakteriolog na Naučnom institutu za veterinarstvo „Novi Sad" u Novom Sadu.
Neguje sviranje na starim duvačkim instrumentima svirali i klanetu, kako bi sačuvao i prezentovao autentične tehnike muziciranja, a osnove tehnike sviranja na svirali učio je od Ljubodraga Mijajlovića (selo Varevo kod Raške).
Rešen da otrgne od zaborava tradiciju rodne Raške, od 2007. do 2017. godine sproveo je terensko istraživanje nematerijalnog kulturnog nasleđa u selima omeđenim vencima Golije, Kopaonika i Rogozne. Sve melodije zabeležene prilikom ovog istraživanja snimljene su za Tonski arhiv Radio Beograda.
Aktivan je član KUD „Raška" iz Raške od 1998. godine i angažovan je kao stručni konsultant za narodne igre KUD „Golija" iz Novog Pazara i KUD „Raška" iz Raške.
Prema njegovim terenskim zapisima snimljen je muzičko-dokumentarni film „Deževske Jeremije" serijala „Srpski istočnici", Radio-televizije Srbije.
Predavač je narodnih igara, pesama i nošnje Raške na mnogim seminarima za rukovodioce folklornih grupa u zemlji i inostranstvu. Poseduje zbirku originalnih narodnih nošnji Raške koja broji više od stotinu haljetaka, kao i zbirku starih duvačkih instrumenata.
Angažovan je kao stručni konsultant Etnografskog muzeja u Beogradu za predeo Raške oblasti.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u oblasti očuvanja narodne tradicije Srba među kojima izdvajamo:
2012.- Nagrada emisije „Šljivik" Radio-televizije Srbije, „Čuvar narodne baštine" u kategoriji narodne igre sa KUD „Raška" iz Raške;
2014, 2015. i 2019.- Prva nagrada u kategoriji izvornog sviranja na Saboru frulaša Srbije „Oj, Moravo" u Prislonici;
2016. - Specijalna nagrada Radio Beograda 2 „Od zlata jabuka" u kategoriji izvornog sviranja na Saboru frulaša Srbije „Oj, Moravo" u Prislonici;
2016. - Prva nagrada na Festivalu „Zlatni opanak" u kategoriji izvorni instrumenti;
2021. - Majstorsko pismo na Saboru frulaša Srbije „Oj, Moravo" u Prislonici.

Razgovor sa Daliborom Todorovićem zabeležen je 26.11.2022, posle promocije kompakt diska „Od zlata jabuka: Svirala u muzičkoj tradiciji Srbije", koji predstavlja zajednički projekat Radio Beograda 2 i PGP-RTS.

Autor emisije: Ana Ćirica

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво