Читај ми!

Leoš Janaček: Sinfonijeta

Orkestar Bečke filharmonije pod dirigentskim vođstvom ser Čarlsa Makerasa

Istaknuti predstavnik češke muzike krajem 19. i početkom 20. veka i jedan od najautentičnijih evropskih autora koji su ikada stvarali ‒ etnomuzikolog, teoretičar i pedagog Leoš Janaček (1854‒1928) razvio je svoju ideju za komponovanje fanfara poručenih za otvaranje nacionalnog festivala gimnastičara u Pragu, do petostavačne Sinfonijete 1926. godine. Posvetio ga je „oružanim snagama Čehoslovačke" želeći da izrazi „savremenog slobodnog čoveka, njegovu duhovnu lepotu i radost, njegovu čvrstinu, snagu i odlučnost da se bori za slobodu". Kompozicija je imala i podnaslov - Vojna sinfonijeta ili Sokolski festival, što je kasnije odbacio. Svaki stav ove kompozicije, premijerno izvedene 1926. u Pragu pod dirigentskim vođstvom Vaclava Taliha, orkestriran je za različitu nekonvencionalnu grupu instrumenata, što je samo deo Janačekovog individualnog umetničkog jezika. Dopunjuju ga neočekivani izbori harmonija i odvažne linije njegovih melodija. Obično se ističe da je njegova muzika jedinstvena, pomalo ekscentrična i da naprosto pršti od inventivnosti, boja i oštrih kontrasta.

Sinfonijeta ima pet stavova čiji su naslovi sledeći: Fanfare, Zamak u Brnu, Kraljičin manastir u Brnu, Ulica koja vodi ka zamku i Gradska kuća u Brnu. Slikajćui različite scene i lokacije povezane sa ovim gradom, nakon proglašenja nezavisnosti 1918. Janaček je napisao: „Video sam kako grad prolazi kroz čudesne promene. Ja tome pripadam. A jeka pobedničkih truba, sveti mir Kraljičinog manastira, senke u noći, dah zelenih brda i slika rastuće slave grada, mog Brna, iz svega toga rodila se moja Sinfonijeta."

Ovo najznačajnije orkestarsko delo čuvenog češkog kompozitora slušaćete danas na snimku koji je ostvario orkestar Bečke filharmonije pod dirigentskim vođstvom ser Čarlsa Makerasa.

Emisiju uređuje i vodi Maja Čolović Vasić.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво