Читај ми!

Branko, romantičarski pesnik i Smeh iz tame

Nenad Nikolić i Lazar Prendović

Na koji način nam je danas bliska poezija Branka Radičevića, jednog od naših najznačajnijih romantičarskih pesnika, šta je u njegovim stihovima aktuelno i savremenom čitaocu, jedno je od ključnih pitanja nove studije profesora Nenada Nikolića "Branko, romatičarski pesnik". Pokazujući svojevrsnu putanju u problematizovanju prirode pesničkog subjekta "Tuge i opomene", "?", "Kad mlidija umreti", "Đačkog rastanka", "Bezimene", autor pokazuje kako se Branko kao pesnik razvijao i zašto je on i danas živi pesnik.

Povodom 175. godina od prvog objavljivanja "Pesama" Branka Radičevića (1847), uz pomenutu studiju, Nenad Nikolić priredio je i izbor iz njegove poezije, pod istim nazivom, što će biti još jedan tema našeg razgovara u Gutenbergovom odgovoru.

Lazar Prendović ovogodišnji je dobitnik Brankove nagrade za debitantsku zbirku "Smeh iz tame". Zapaženo je da pesnik "donosi razigran i sveže oneobičen svet, sav iz početaka i najavljivanja", da "jureći kroz imaginarne pejzaže, ali i džunglu grada, Prendovićevo lirsko ja vispreno pokreće mnoga razmišljanja vezana za položaj mladog bića u savremenom trenutku", ali da "njegov cilj nije saznanje ili deljenje mudrosti, već pronalaženje utočišta u nemirenju". Čini se da sve to ukazuje kako i ovaj pesnik na svoj način peva o "neispunjivosti", koja je bila svojstvena i velikom Branku Radičeviću...

Uređuje i vodi Sonja Milovanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво