Читај ми!

Otvorena nauka

O otvorenoj nauci i značaju otvorenosti i transparentnosti tokom celokupnog procesa naučnih istraživanja ćemo razgovarati sa g-đom Biljanom Kosanović iz Računarskog centra Univerziteta u Beogradu.

 

Razgovaraćemo i sa Tamarom Vučenović, urednicom emisije Digitalne ikone kojoj je povodom 20 godina emitovanja ove značajne emisije našeg programa nedavno dodeljena specijalna plaketa Internet kluba Srbije za 20 godina obrazovanja na putu digitalizacije.

Centar za promociju nauke 24. i 25. novembra u Beogradu organizuje međunarodnu konferenciju „OpenSciComm" posvećenu otvorenoj nauci i naučnoj komunikaciji. Na panelu o otvorenoj nauci će govornica biti i naša današnja gošća, Biljana Kosanović iz Računarskog centra Univerziteta u Beogradu, koordinatorska većeg broja grupa i projekata usmerenih na implementaciju Strategije otvorene nauke usvojene 2018. godine u Srbiji.

Otvorena nauka neguje i osnažuje osnovne akademske vrednosti, poput naučnog integriteta, saradnje i deljenja znanja, čineći naučna istraživanja i njihovu diseminaciju dostupnim svim slojevima društva - i laicima i profesionalnim istraživačima. Ona je ključna za podizanje poverenja javnosti u nauku, ali i kao alat za motivisanje i uključivanje javnosti u sam proces naučnih istraživanja.

U redovnoj rubrici, prof. dr Momčilo B. Đorđević donosi zanimljivosti iz sveta medicine.

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво