Читај ми!

Dobitnici nagrada i specijalnih priznanja na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

Jedan od najvažnijih sajamskih događaja jeste dodela tradicionalnih sajamskih nagrada. One se dodeljuju u više kategorija (za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, najboljeg izdavača iz dijaspore, dečju knjiga godine, kao i nagrade za najlepšu knjigu i najlepšu dečju knjigu), a ove godine o njima je odlučivao žiri u sastavu: Zlata Bojović (predsednik), Anđelka Cvijić, Dragan Simeunović i Bojan Jović. Pojedini predstavnici nagrađenih izdavačkih kuća gosti su emisije koju realizujemo sa 65. Sajma.

Urednica Korana Borović iz izdavačke kuće Prometej, koja je Nagradu za izdavača godine ravnopravno podelila sa Pravoslavnom reči iz Novog Sada, predstaviće raznovrsnu produkciju Prometeja, jednog od najuglednijih srpskih izdavača. Sa izvršnim direktorom Sektora za izdavanje knjiga Službenog glasnika Petrom Arbutinom razgovaraćemo o Sabranim delima Stanislava Krakova, za šta su Službeni glasnik i Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković" poneli Nagradu za izdavački poduhvat godine. Nagrada za dečju knjigu godine pripala je Pčelica izdavaštvu za ediciju Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu. Sa delima o Isidori Sekulić, Mileni Pavlović Barili, Desanki Maksimović, Žanki Stokić, Mini Karadžić i dr. upoznaje nas urednica Bojana Jovanović.

Dobitnik Nagrade za najlepšu dečju knjigu je Kreativni centar za delo „Babaroga" autorke Jelene Živanović i ilustratora Borisa Kuzmanovića. Ovaj izdavač dobio je i Specijalno priznanje mladog dizajnera, za knjigu „Stripoterapija" Ane Petrović. O izdanjima Kreativnog centra govori nam direktorka Ljiljana Marinković. Nagrada „Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu dodeljena je serijalu knjiga Celokupna dela Branka Vučićevića, u izdanju Filmskog centra Srbije, a u grafičkoj opremi Boruta Vilda. Od Miroljuba Stojanovića, urednika izdavačke delatnosti u tom centru, čućemo detalje o nagrađenom serijalu. Osim nagrada, na Sajmu se dodeljuju i specijalna priznanja za izdavača, knjigu ili strip. U Gutenbergovom odgovoru urednik Vuk Popadić, iz kuće Darkwood, govori o stripovima „Korto Malteze" i „Modesti Blejz".

Među dobitnicima specijalnih priznanja su i: KOV, Čigoja štampa, Biblioteka grada Beograda. Za najbolje izdavače iz dijaspore za 2022. godinu dobitnici su: Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Matica srpska - društvo članova u Crnoj Gori, dok je posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke poneo izdavač Filip Višnjić.

Uređuje i vodi: Sonja Milovanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво