Читај ми!

Fransoa Kupren: Nacije 1. deo

Žordi Savalj i ansambl Hisperion XX

Muzička ostavština Fransoa Kuprena, jednog od najznačajnijih kompozitora "Velikog francuskog veka" - perioda vladavine Luja XIV, ma koliko neverovatno zvučalo, sačuvana je samo u tzv. "izvorima drugog reda": ne postoji, naime, ni jedna jedina originalna partitura ovog velikog baroknog majstora koja je sačuvana! Takav je slučaj i sa zbirkom trio-sonata "Nacije", koju je Kupren objavio 1726. godine. Prvo izdanje realizovano je u četiri odvojene knjige, i bilo je, kako piše u zaglavlju, "namenjeno za upotrebu na muzičkim akademijama i koncertima". Ono sadrži četiri obimne celine sa stavovima pisanim u francuskom i italijanskom stilu.

U današnjem Autogramu, započinjemo minijaturni ciklus posvećen ovoj Kuprenovoj zbirci: predstavićemo prva dva iz zbirke od četiri ciklusa trio-sonata "Nacije". Slušaćete ih na snimku koji je 1983. godine, na originalnim baroknim instrumentima ostvario Žordi Savalj, sa svojim ansamblom Hisperion XX.

Autor emisije je Ivana Komadina.

 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво