Читај ми!

O izložbama i o izdanjima Vizantološkog instituta SANU

U današnjem izdanju emisije razgovaramo sa tri sagovornika.

U Beogradu u Galeriji SANU upravo je otvorena velika i sjajna izložba skulptura Kompozicija i struktura akademika Olge Jevrić (1922-2014). Jedan od autora ove izložbe i jedan od autora tekstova kataloga istoričar umetnosti Dejan Vučetić govori o ovoj umetnici i o ovoj izložbi.

U toku je Sajam knjiga. Naš drugi sagovornik je istoričar dr Predrag Komatina, viši naučni saradnik Vizantološkog instituta SANU koji nam predstavlja nedavno promovisana izdanja ovog instituta i skorije monografije o nekim aspektima srpske srednjevekovne umetnosti. Vizura istoričara pokazuje se dragocenom prilikom razmatranja nekih novih otkrića, činjenica i hipoteza koje su u ovim pisanim delima predložili i predočili istoričari umetnosti.

U Novom Sadu u toku je nekoliko izvanrednih izložbi. U današnjoj emisiji predstavljamo izložbu o opusu slikara Save Šumanovića (1896-1942) koja se odvija u tri izložbena prostora. Primarni autor ove izložbe je mr Milena Kvas, upravnica Spomen zbirke Pavla Beljanskog i jedna od autora kataloga. Sa njom razgovaramo o čudesnom delu Save Šumanovića, neobičnoj sudbini nekih od njegovih slika, pregalačkom radu nekoliko institucija koje su učestvovale u stvaranju ove izložbe i velikom interesovanju publike.

Ovo izdanje Zlatnog preseka uređuje i vodi Zoja Bojić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво