Читај ми!

Patrik Beson

Gost Kluba 2 je francuski pisac i publicista Patrik Beson.

„Ja verujem u ljubav, u prijateljstvo, u decu, u sunce, u stil. Naročito u stil", jednim povodom rekao je poznati francuski književnik i publicista Patrik Beson (1956, Pariz), koji je ovih dana gost Beograda povodom svoje nove knjige „Đoković: odbijam: rat zvezde".

Ova knjiga, objavljena istovremeno i u Francuskoj, mogla bi se čitati kao još jedan prijateljski gest, kao znak ljubavi, ono u što je pisac izjavio da veruje. Ona čitaocima donosi pokušaj razumevanja jedne nesvakidašnje ličnosti, ne samo u sportu. Šta znači da je čitav život svetskog teniskog asa Novaka Đokovića u znaku napuštanja, zašto ga svet doživljava u protivrečnostima i meri dvostrukim aršinima, zašto svoj narod nosi na ramenima, a čega se kao i svaki div plaši... Kratkim poglavljima i rečenicama, britkim mislima, ironičnim komentarima, Patrik Beson stilom „teniskog meča" oslikava životni put i odluke velikog šampiona.

„Đoković: odbijam" može se čitati kao još jedna Besonova privrženost Srbiji, ali ona je i više od toga, jer na mnogim primerima pokazuje lice i naličje globalnog svetskog poretka. Takođe, ona je, uzgrednim sećanjima na sopstveni spisateljski put, povod za razgovor o Besonovom stvaralaštvu, i o savremenoj francuskoj književnosti. Pitaćemo našeg gosta, koji je autor preko 80 knjiga različitih žanrova, šta za njega znači stil, kako ga je izgrađivao, kako gleda na književne nagrade, šta čita...

Uređuje i vodi Sonja Milovanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво