Читај ми!

Imaginarni i stvarni Albanac

Aleksandar Pavlović i Petar Ristanović

Na ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji, prošle nedelje, patrijarh Porfirije pozvao je na mir sa Albancima. Mir i samo mir i to pre svega sa prvim susedima. Patrijarh je pozvao sve vernike da se mole za svu braću i sestre, sunarodnike, za one sa kojima živimo i pre svih za „braću Albance".

Ova sintagma „braća Albanci", izrečena u hrišćanskom duhu i veri, odavno se nije čula u javnom prostoru, posebno na tako važnom mestu i u ovako značajnom trenutku. Razlozi su mnogobrojni i duboko ukorenjeni u istoriji srpsko-albanskih odnosa. Novija istorija opterećena suprotstavljenim interesima, permanentnim sukobima, političkim i pravim ratovima proizvela je stanje kolektivnog nepoverenja, netrpeljivosti i neprijateljstva.

Iako je uopštavanje rizično izvesno je da je Albanac postao arhetip nacionalnog neprijatelja. Kada je i kako do toga došlo, šta je realno, a šta imaginarno u percepciji Albanca u srpskoj javnosti i obratno, mogu li Srbi i Albanci prihvatiti patrijarhov poziv i prevazići neprijateljstvo za Rečeno i prećutano govore Aleksandar Pavlović sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i Petar Ristanović sa Instituta za srpsku kulturu Priština.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво