Читај ми!

Otvaranje „59. Oktobarskog salona" i predstavljanje knjige „Porodica Nadežde Petrović kroz 19. vek"

Danica Jovović Prodanović, članica Odbora Oktobarskog salona i Dragana Božović, muzejska savetnica Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku i autorka knjige „Porodica Nadežde Petrović kroz 19. vek"

Iako će 59. Oktobarski salon - Beogradski bijenale svečano biti otvoren 20. oktobra u Salonu Muzeja grada Beograda, jedan deo programa je već započeo u više izlagačkih prostora. Intenzivan i raznovrstan program očekuje svoju publiku tokom celog trajanja izložbe s obzirom da će se nakon 20. oktobra sukcesivno otvarati izložbeni prostori 27. i 29. oktobra, 3. i 24. novembra. U nizu galerijskih, javnih i medijskih prostora učestvovaće oko 50 umetnika i kolektiva uglavnom iz Srbije, ali i iz okolnih zemalja i inostranstva, do 4. decembra.

Kulturni centar Beograda kao autor „prestupnog" izdanja Oktobarskog salona, koncept je razvijao u pravcu preispitivanja dosadašnjih praksi, kreiranja drugačijih mogućnosti za produkciju umetničkih radova, organizaciju i koncpetualizaciju same izložbe i razmenu između lokalnog i globalnog. Jedno od pitanja od kojeg se pošlo u daljem promišljanju jeste kako je moguće u ovom osetljivom trenutku potvrditi relevantnost jedne izložbe u odnosu na kontekst i uslove rada. Propituju se mogućnosti koje jedna umetnička izložba može imati u polju društvenosti.

Zbog nepostojanja centralnog izložbenog prostora, u ovom izdanju odstupa se od uobičajenog i o izložbi se razmišlja na drugačiji način, tražeći prostore u odnosu na pojedinačne radove. Oktobarski salon će ponuditi odgovore na pitanja: Odakle dolazimo? Šta smo? Kuda idemo?
Gošća Zlatnog preseka je Danica Jovović Prodanović, članica Odbora Oktobarskog salona.

Drugi deo današnje emisije posvećujemo knjizi „Porodica Nadežde Petrović kroz 19. vek" autorke Dragane Božović, muzejske savetnice Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, koja je nedavno predstavljena u RTS klubu.

Publikacija je stručno štivo uobličeno kao istorijski pregled sa akcentom na kulturu i umetnost, nastalo posle višegodišnjeg istraživanja. Hronološki prati tri generacije porodice naše slavne slikarke Nadežde Petrović kroz profesionalni, privatni i javni život. Dokazuje da je Nadeždina porodica (Petrovići sa očeve i Zorići sa majčine strane) nesumnjivo pripadala darovitim porodicama koje su tokom 19. veka doprinele formiranju srpske intelektualne elite. Knjiga sadrži niz izdvojenih dostignuća, pionirskih poduhvata i profesionalnog napredovanja članova porodice, ali i zanimljivih priča, opisanih lepih trenutaka i teških životnih sudbina. Stavlja u fokus mnoge manje poznate činjenice iz života članova Nadeždine porodice i prezentuje niz novih podataka.

Knjiga je proglašena za najbolju publikaciju objavljenu u Čačku 2020. godine. Takođe, svrstana je među pet najboljih publikacija za 2020. godinu u izboru Nacionalnog komiteta IKOM Srbija.

O ovoj značajnoj porodici u Zlatnom preseku razgovaramo sa autorkom Draganom Božović, muzejskom savetnicom Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, koja je i izdavač monografije.

Emisiju vodi Tanja Živković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво