Читај ми!

Snežana Savičić Sekulić

Prvakinja Opere Nacionalnog teatra u Beogradu

 

Snežana Savičić Sekulić je srednju muzičku školu „Vlado Miloševic" završila u Banjaluci, a osnovne i postdiplomske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Radmile Smiljanić.
Solo pevanje počinje da uči sa 22 godine, a već sa 25 je nastupila u Narodnom pozorištu, gde je debitovala sa glavnom ulogom Đilde u Verdijevom Rigoletu. Iste godine, uspešno debituje na sceni Opere i teatra Madlenianum, takođe sa glavnom ulogom Karoline, u Smetaninoj operi Dve udovice.

Usavršavala se u Beču, kao stipendista CEE Muzikteatra. Imala je čast da radi sa svetski priznatim umetnicima, uključujući operske produkcije i koncerte. Navedena saradnja krunisana je svečanim koncertom u Bečkoj državnoj operi 2009. godine. Bogata karijera ove umetnice obuhvata nastupe na mnogobrojnim svetskim scenama Carnegie Hall (Njujork), Salle Gaveau (Pariz), Alexsandrinsky theatre (Petrograd), Nacionalni teatri u Ekaterinburgu, Brnu, Mariboru, Bukureštu, Temišvaru, Zagrebu, Splitu, Skopju, Amsterdamu) , kao i koncerte u Rimu, Budimpesti, Bostonu, Londonu, Novom Sadu, Podgorici, Banjaluci, Sarajevu i dr.
Ostvarila je veliki broj glavnih uloga u operama kao sto su La Traviata, Lucia di Lammermoor, Die Zauberflöte, Le Nozze di Figaro,Gianni Schicchi, Les contes d' Hoffmann, L'elisir d'amore, L'amour des trois Oranges, La Boheme, Angelique,Il Barbiere di Siviglia, Don Pasquale, Don Giovanni, Rigoletto... Na svom repertoaru ima preko 40 vokalno-instrumentalnih dela koje je izvodila sa brojnim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Sarađivala je sa brojnim orkestrima i umetnicima svetskog renomea Montserrat Caballe, Carlo Colombara, Eva Blahova, Bernd Njeikl, Claudio Vandelli, Marco Boemi, Speranza Scappucci ...
Ostvarila je snimke za diskografsku kuću „Mandala-Harmonia Mundi" u Parizu.
Poslednjih petnaest godina se bavi pedagoškim radom, a trenutno je gostujući profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.

Laureat je i prvi dobitnik prestižne nagrade „Oskar Danon", koju je dodelilo Narodno pozorište za vrhunske umetničke kreacije. Dobitnik je i godišnje nagrade Narodnog pozorišta za izuzetan umetnički doprinos repertoaru u sezoni 2010/2011. Prvi je dobitnik nagrade „Muzika Klasika" najuspešnijem ženskom izvođaču godine, kao i prvi dobitnik nagrade UMUS, najuspešnijem mladom umetniku. Laureat je međunarodnih takmičenja solo pevača kao što su: „Nikola Cvejić", ,,Obzorja na Tisi'' i takmičenja „Jeunesses Musicales" u Beogradu, gde su joj istovremeno dodeljene četiri nagrade - prvi put u istoriji takmičenja. Sledi nagrada na takmičenju „Ada Sari" u Poljskoj, kao i nagrade „Biserke Cvejić'' najuspešnijem studentu odseka Solo pevanje. Dobitnica je ,,Zlatne značke'' Kulturno-prosvetne zajedenice Srbije.
Ove godine uručena joj je specijalna ,,Jubilarna Povelja'' za izuzetan dugogodišnji umetnički doprinos Operi i teatru Madlenianum, povodom 20 godina njihovog uspešnog postojanja i rada.

Autor emisije: Ana Ćirica

Autor fotografija: Miloš Lužanin 

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво