Читај ми!

Nove knjige posvećene Ivi Andriću - Nebo nad beogradom i Dobra lepota

U Gutenbergovom odgovoru, uoči navršavanja 130. godina od rođenja našeg velikog književnika i nobelovca Ive Andrića predstavljamo nove knjige posvećene ovom piscu: Nebo nad Beogradom: Andrić i prestonica Žanete Đukić Perišić i Dobra lepota: Andrićev svet Gorane Raičević.

 

Pored Sarajeva i Višegrada, Beograd je najvažnije mesto u životu i stvaralaštvu Ive Andrića, pokazuje u svojoj novoj studiji Nebo nad Beogradm: Andrić i prestonica Žaneta Đukić Perišić, nekadašanja dugogodišnja upravnica Zadužbine Ivo Andrić i autorka nekoliko studija o ovom piscu. Na osnovu istorijskih činjenica i arhivskih istraživanja, uz ilustraciju poznatih i manje poznatih fotografija, ona nam predočava piščev život u Beogradu, njegov doživljaj prestonice i umetničku predstavu ovog grada. Podsećamo se da je Andrić izabrao Beograd za svoje životno odredište, u njemu proveo 55 godina, napisao svoje velike romane (Na Drini ćuprija, Travnička hronika, Gospođica) i brojne beogradske priče. O životu i stvaralaštvu u prestonici, specifičnosti beogradskog kruga pripovedaka, živom piščevom duhu, razgovaramo sa našom gošćom, Žanetom Đukić Perišić.

Jedan od stavova koje profesorka Gorana Raičević i Žaneta Đukić Perišić dele o Ivi Andriću jeste njegov paradoksalan odnos prema rečima, odnosno ćutanju. Dobro je znana Andrićeva rečenica da je u ćutanju sigurnost, čega se i sam pisac u mnogim, pa i životno neizvesnim okolnostima pridržavao, ali, s druge strane, on oseća potrebu, i odgovornost, za pričom i pričanjem. Borbu za bolji život pronalazi u stvaralaštvu, odnosno umetnoti, smatra Gorana Raičević, zbog čega Andrića, između ostalog, vidi kao avangardnog pisca. U kontekstu avangarde u širem značenju pojma, ona objašnjava Andrićev preobražaj iz estetskog u političko i društveno biće. Na tom preobražaju razmatra i pitanje lepote, etičnosti, Andrićevog realizma, njegovog odnosa prema strahu, stvarnosti, erosu... O dobroj lepoti, odnosno Andrićevom svetu za Gutenbergov odgovor govori Gorana Raičević.

Uređuje i vodi Sonja Milovanović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво