Читај ми!

"Rušenje ili rekonstrukcija?"

Princeza Danica Karađorđević, Slađana Milovanović, Ana Đorđević i Rade Milić

 

U javnosti se ne spušta prašina oko porušenog ,,otvorenog kupatila", tačnije otvorene zgrade sa bazenom u kome su bili smešteni tuševi i svlačionice za potrebe otvorenog bazena u parku Bukovičke banje u Aranđelovcu, da bi na tom mestu bio podignut hotel.
Projekat kupatila sa otvorenim bazenom i hotelom delo je našeg poznatog dvorskog arhitekte Kraljevine Jugoslavije Gojka Todića i sagrađen je 1938. godine. Park Bukovičke banje u Aranđelovcu predstavlja spomenik prirode i kulturno dobro pod zaštitom države od 1989. godine.

Konzervatorski nadžor nad izvođenjem radova sprovodi nadležni Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac. Zavod je saopštio da su svi radovi koje u Bukovičkoj banji izvodi Privredno duštvo ,,Bukovička banja Stublina d.o.o. Aranđelovac" u skladu s merama zaštite koje je izdao taj Zavod. Izjasnilo se i Ministarstvo kulture i informisanja, uz opomenu da je ,,radove moguće izvoditi isključivo u skladu sa uslovima i uz saglasnost nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac". Usledilo je i ,,važno obaveštenje" opštine Aranđelovac gde se navodi da je ,,investitoru izdata građevinska dozvola u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji i važećim propisima. Obaveza je investitora da očuva izgled objekata koji predstavljaju kulturno dobro, hotela Šumadija i restorana Arkade sa otvorenim bazenom, i da postupa u svemu u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji su sastavni deo predmetne projektne dokumentacije".

Međutim, jedan deo javnosti ne misli tako. Održani su protesti građana, brojnih udruženja i stručne javnosti, a oštro su reagovali i princ Filip i princeza Danica Karađorđević. Kako stoji u saopštenju Zavoda, ,,jedini radovi koji su izvedeni tokom prethodnih nekoliko dana tiču se rušenja otvorenog kupatila zbog totalne rekonstrukcije, odnosno izrade novog bazena i spa centra u planiranom novom hotelskom objektu po uslovima Zavoda, odnosno, sa modernim, svedenim strukturnim elementima modernih formi, a zbog procene konzervatora da su ovi objekti previše devastirani i bez većih arhitektonskih i umetničkih vrednosti u odnosu na druge valorizovane objekte na prostoru parka".

Da li se na ovaj način porušeni objekat ,,totalno rekonstruiše" i da li mi, kroz brojne primere rušimo ili rekonstruišemo kulturno-istorijsko nasleđe naše države?

U Sporovima u kulturi govore princeza Danica Karađorević, Slađana Milovanović arhitekta, Ana Đorđević slikarka i aktivistkinja i Rade Milić, arheolog iz Centra za urbani razvoj.

Emisiju vodi Tanja Živković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво