Читај ми!

Guzelj Jahina i Sergej Zavjalov

Guzelj Jahina je ruska književnica i scenaristkinja tatarskog porekla. Rođena je u Kazanju 1977. godine.

 

Diplomirala je na fakultetu za strane jezike Kazanjskog državnog instituta, a nakon toga i na Moskovskoj filmskoj školi.

Prvi roman Jahine „Zulejha otvara oči" (2015) postao je književni događaj u Rusiji. Roman je dobio najvažniju rusku književnu nagradu „Velika knjiga" i nagradu „Jasna Poljana". Za roman „Deca Volge" (2018) dobija Nagradu Nemačkog kulturnog foruma za Istočnu Evropu i više književnih priznanja u Rusiji.

Početkom 2021. objavljen je njen treći roman „Vozom za Samarkand" o evakuaciji dece iz područja Povoložja, zahvaćenog velikom glađu dvadesetih godina prošlog veka. Gost emisije je Nada Petković, koja je prevela roman Guzelj Jahine „Vozom za Samarkand".

U Beogradu boravi ruski pesnik Sergej Zavjalov, učesnik Međunarodne naučne konferencije na Filološkom fakultetu. Nedavno je izdavač Treći trg objavio zbirku pesama Sergeja Zavjalova „Sovjetske kantate".

Knjižena kritičarka Aleksandra Đuričić preporučuje za čitanje roman „Euforija" Elin Kulhed, fiktivnu biografiju književnice Silvije Plat.

Emisiju uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво