Читај ми!

Bojan Đorđev

Gost emisije je Bojan Đorđev.

Sa pozorišnim rediteljem Bojanom Đorđevim imamo bar tri povoda za razgovor. Najpre, na dan svečanog otvaranja Bitefa sa Đorđevim ćemo razgovarati o predstavi „Dr Auslender", sa kojom učestvuje u takmičarskom programu našeg najznačajnijeg pozorišnog festivala. Centralna tema ovog pozorišnog projekta je masovno iseljavanje srpskih lekara i drugih zdravstvenih radnika u Nemačku zarad boljih uslova života i rada.

Naš drugi povod je 31. Memorijal Nadežda Petrović, koji počinje 1. oktobra, a za koji su selekciju napravili Bojan Đorđev i Siniša Ilić. Na izložbi „Gestovi, znakovi života" u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović" u Čačku biće prikazani radovi više od 20 umentika i grupa koji postavljaju pitanja u vezi sa egzistencijom i razmatraju svet i društveno-politički okvir kao mesto uzročno-posledičnih događaja koje gestovi otkrivaju i dekonstruišu.

Naposletku (a svakako ne najmanje važno) - ove sedmice je održana premijera predstave „Kad je bio mrak" po motivima poezije i proze Dušana Radovića, u režiji Bojana Đorđeva u Malom pozorištu „Duško Radović".

Zato će se teme današnjeg razgovora kretati od odnosa umetnosti prema društvenim krizama, prekarijatu i migracijama, do dokumentarnog pozorišta, izazova režiranja predstava za decu i važnosti decentralizacije kulture.

Od kulturnih događaja nedelje izdvajamo izvođenje predstave „(Nije) kraj sveta" po tekstu Kris Buš, u režiji Kejti Mičel, u okviru Bitef prologa, otvaranje retrospektivne izložbe „Nepouzdani pripovedač" Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, 16. Prozefest u Novom Sadu, filmove prikazane u okviru Austrijskog filmskog festivala i festival „Todo mundo", koji je održan u Beogradu.

Emisiju priprema i vodi Sara Arsenović.

 

У првих пет - културни догађај недеље У првих пет - културни догађај недеље

Autor:
Сара Арсеновић

Новинари и критичари Радио Београда 2 издвајају најбоље, најважније културне догађаје у свим уметностима у протеклих седам дана и коментаришу свој избор. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво