Читај ми!

Filozofija i sloboda medija

U Beogradu je nedavno održana filozofska konferencija iz oblasti filozofije medija čiji su organizatori bili Estetičko društvo Srbije, udruženje Mladi grašak i Fakultet savremenih umetnosti. Tema skupa bila je Sloboda medija.

U obrazloženju teme ovog skupa, između ostalog se kaže: „Diskurs o slobodi štampe, televizije, interneta, odnosno o cenzuri u medijima, te o tzv. političkoj korektnosti i govoru mržnje, zatim o slobodnom protoku informacija u medijima, kao i o umetničkom izražavanju, o odnosu slobode i nadziranja u medijima (poimanje tzv. nadzornog kapitalizma), o individualnim, grupnim i kolektivnim prostorima za slobodno mišljenje, obrazovanje, stvaralaštvo posredstvom medija i u medijma teme su koje sugeriše današnje vreme, a praksa i teorija pokazuju i osporavaju."

Sloboda je proklamovana vrednost, međutim globalno gledano, struktura medija je takva da su oni po pravilu u funkciji interesa centara moći koji se mogu podeliti u tri glavne grupacije - bankarski, IT i farmaceutski. U stvarnosti, sloboda medija je prisutna samo ako ne ugrožava te interese. Odlični primeri za to su bombardovanje RTS-a 1999. godine, odnos glavnih medija prema predsedniku Trampu, uvođenje tzv. fakt-čekera na društvenim mrežama, aktuelno gašenje i zabrana ruskih medija na Zapadu i dr.

O filozofiji medija i slobodi u toj sferi, razgovaramo sa Divnom Vuksanović, profesorkom na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Autor i voditelj emisije je Aleksandar Lukić.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво