Читај ми!

Poligon putovanja - Oslobađanje

Marija Grahovac Karan, Kristina Armuš

Prva samostalna izložba u renoviranom prostoru Grafičkog kolektiva u Ulici Dragoslava Jovanovića 15 predstavlja rad Marije Grahovac Karan pod nazivom „POLIGON PUTOVANjA - Evokativne sile #3".

Prateći razvoj izložbene prakse samo u okviru prostora Grafičkog kolektiva ogleda se u razvoju grafičkog jezika - od kolorita, ekspresije i pitanja telesnog, ona ovom prilikom predstavlja svedeni grafički znak velikih dimenzija koji postavlja na „četvrtom zidu" - izlozima same galerije, njegovim spoljnim prozorskim oknima. Ništa manje iznenađujuće, ona pravi „zalogajčiće" - jestive znakove koji neosetno ulaze u lični prostor publike. Autorka će nam približiti svoje shvatanje pogleda, izmeštanja, ali i traganja i dolaženja do (prostorne?) odrednice.

Marija Grahovac Karan (1978. Beogradu) stekla je potpuno akademsko obrazovanje na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu sa usmerenjem na grafiku i primenjenu grafiku. Dobitnica je tri nacionalne i četiri internacionalne ugledne nagrade za grafiku, ilustraciju i eks libris knjige. Predaje na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu.

Umetnički prostor U10 je tokom leta predstavljao niz eksperimentalnih izložbi najmlađe generacije kustosa savremenog likovnog i vizuelnog stvaralaštva iz Beograda, koji su zajedno osmislili program „Podijum": Jovana Trifuljesko, Nevena Bogojević, Bojana Jovanović, Kristina Armuš i Stefan Ralević.

Večeras će biti priređeno otvaranje četvrte od pet izložbi koliko je ukupno planirano, a potpisuje je Kristina Armuš zajedno sa Artinjanom Artinovićem. „Oslobađanje" promišlja emotivnu stranu materijalnog sveta u kome živimo, pa autori pišu:

„Šta je nasleđe danas? Čega se najteže odričemo? [...]

Kolektivno oslobađanje je vodeći narativ projekta, zato dođite i ostavite u prostoru predmete/pesme/knjige/fotografije/slike, sve sa čim vam više nije jednostavno da živite. Predmete možete ostavljati tokom celog trajanja izložbe. Jedini uslov za učestvovanje je da, nakon što nam jednom ostavite vaše terete, više nikada ne pomislite na njih."

Kristina Armuš će nam dati uvide u saradnju mladih autora i kustosa, u pitanje (van)institucionalne savremene kulturne produkcije, ali i šta znači promišljati svet kroz pouzdanost predmetnosti.

Emisiju uređuje i vodi Mirjana Boba Stojadinović.

Naslovnu sliku potpisuje Material Core icons by Google

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво