Читај ми!

Šta nas očekuje sa udžbeničkom literaturom u novoj školskoj godini?

Nataša Anđelković, Jelena Ivanović, Gordana Knežević Orlić i Marina Obradović

Nova školska godina počinje 1. septembra, a početak, zbog celokupne situacije sa korona virusom, neizostavno donosi i veću neizvesnost u živote dece, roditelja i nastavnika. Cela situacija je i povećala značaj udžbenika. A tu, kao što je poznato postoje određeni problemi, kao što su kvalitet udžbenika i faktori koji utiču na taj kvalitet, neregulisano tržišta udžbenika, preveliki broj izdavača, cene udžbenika, neravnopravni zakoni za državne i privatne izdavače...

Udžbenik je osnovno didaktički oblikovano nastavno sredstvo, u bilo kom obliku ili mediju, koje se koristi u obrazovno-vaspitnom radu u školi za sticanje znanja, veština, formiranje stavova, podsticanje kritičkog razmišljanja, unapređenja funkcionalnog znanja i razvoj intelektualnih i emocionalnih karakteristika učenika i polaznika, čiji su sadržaji utvrđeni planom i programom nastave i učenja i koji je odobren u skladu sa ovim zakonom (Zakon o udžbenicima).

Sa čim se sve suočava udžbenička literatura, a sa njom državni i privatni izdavači, u Sporovima u kulturi govore Nataša Anđelković iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike, Gordana Knežević Orlić, direktorka izdavačke kuće „Klett" i Marina Obradović, glavna i odgovorna urednica izdavačke kuće „Vulkan".

Emisiju vodi Tanja Živković.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво