Читај ми!

Troje mladih umetnika

Nevena Ostojić i Marko Obradović „Make me feel green again", Dom omladine; Andrej Bjelić „Plameni ljubimci / Fiery Pets", Bioskop Balkan

U Galeriji Doma omladine večeras će biti otvorena izložba „Make me feel green again" Nevene Ostojić i Marka Obradovića. Ona je je koncipirana kao iskustvo koje pruža atmosferu oaze unutar galerijskog prostora sa ciljem da preispita pozicije transhumanizma i ekologije. Ovi mladi umetnici u svojim radovima ispituju sentimentalnost i romantizaciju rajskog pejzaža i idealnog života koji je uzurpiran savremenim motivima hiperprodukcije i intervencijama čoveka. Prikazi nisu nastali kao rešenje ili kritika savremenog života već kao subjektivne vizije koje mute granice bliske realnosti i naučne fantastike.

Nevena Ostojić (1998) je vizuelna umetnica iz Beograda. Završila je master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti. Bavi se temama urbanizacije i transhumanizma kroz sliku, video i audio instalacije. U svojoj praksi najčešće istražuje intersekcije kluba i umetnosti.

Marko Obradović (1998) je vizuelni umetnik iz Beograda. Završio je master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Kroz svoju praksu se najčešće bavi figuracijom kroz sliku, video, skulpturu i fotografiju. Istražuje teme zazornosti i transhumanizma.

Izložba „Make me feel green again" biće otvorena do 4. septembra, a mi smo je posetili i pre otvaranja i razgovarali sa Nevenom Ostojić i Markom Obradovićem gostima Zlatnog preseka.

Drugi deo emisije posvećujemo još jednom mladom umetniku, Andreju Bjeliću, čija će izložba „Plameni ljubimci / Fiery Pets" biti otvorena 25. avgusta u Bioskopu Balkan, u organizaciji Fondacije Saša Marčeta, koja je pred publikom do 19. septembra. Na ovim radovima biće predstavljene harizmatične, fantastične figure životinja, koje su heroji Andrejeve priče.

„Slikar je i u životu okružen desetinama ljubimaca sa kojima ima posebno brižan odnos. Naziv izložbe, tako, nije „životinje" ili „zveri", već, zapravo, „ljubimci", tj. odomaćene, domestikovane životinje, u nekoj meri pripitomljene i bliske ljudima čak i kada su zapravo iz sveta divljih ili mitskih bića - sa onom dozom simpatije i empatije koja ih čini dragim, poželjnim figurama", stoji u propratnom tekstu izložbe koji je napisala istoričarka umetnosti Ana Popović Bodroža.

O kontekstima radova govore i nazivi slika: ,,Beli pas koji misli da je zmaj" (i bljuje vatru), „Pas čiji se otac zvao zmaj" (još bliži zmajevskom svetu), „Mladi zmaj koji juri slavu", „Plavi lav koji zavija", „Ponosni jednorog", „Crvena limbo mačka sa diskutabilnim talentom", „Retki leopard sa plavim pegama", itd.

Andrej Bjelić rođen je u Aleksincu 1996. godine, a živi i radi u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan u Beogradu, na smeru za grafički dizajn. Januara 2022. predstavio je izbor svojih radova nastalih tokom 2021. na prvoj samostalnoj izložbi „Ovo je Andrej Bjelić".

Gost Zlatnog preseka je Andrej Bjelić.

Emisiju vodi Tanja Živković.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво