Читај ми!

Aleksandra Žeželj Kocić

Gošća je Aleksandra Žeželj Kocić, profesorka engleskog jezika

Aleksandra Žeželj Kocić (1977, Beograd), profesorka engleskog jezika u Filološkoj gimnaziji u Beogradu i naučna saradnica Instituta za književnost, autorka je nekoliko književnokritičkih knjiga o domaćim i stranim piscima: Hemingvej i rod: pisac u mreži teorije, Pesnik i jedan čitalac: ogledi o poeziji i prozi Dragana Lakićevića, Zbirka leptirova: ogledi o angloameričkoj književnosti, Valjarević u dijalogu, Normative Masculinity and Its Subversion in Tennessee Williams' World and Style. Ono što je zajedničko ovim knjigama jeste strast čitanja i tumačenja. Aleksandra, kako u jednoj svojoj knjizi kaže, iskreno veruje da je biće onog koji ima unutrašnju potrebu za čitanjem suštinski različito od onoga koji tu potrebu nema. O iskustvu čitanja ona govori iz svoje kao i iz perspektive pisaca koji su tema njenog naučnog i kritičkog interesovanja.

Kao članica Hemingvejevog društva (SAD), nekoliko godina unazad učestvuje na internacionalnim konferencijama o ovom piscu, sa kojih donosi i dragocena iskustva. Opet u vezi sa čitanjem, ali ne samo knjiga već i putovanja, susreta sa drugim kulturama, prirode, podneblja... Utiske sa poslednjeg putovanja u Vajoming i Montanu podeliće i sa slušaocima Kluba 2, što će biti prilika da čujemo i zašto čitati Hemingveja.

Kako čitalac pronalazi pisca, ili obrnuto - pitanje je koje postavljamo i u vezi sa drugim piscima koji su predmet njenog interesovanja. Tu ćemo se naći na području stila, doživljaja sveta, dijaloga, veze književnosti i slikarstva...

Uređuje i vodi Sonja Milovanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво