Читај ми!

Palanka na Carigradskom drumu

Gošća istoričarka umetnosti dr Ana Milošević

„Saobraćaj na Carigradskom drumu bio je veoma intenzivan. Njime su se, kao u ranijim epohama, kretale vojske, ponajviše osmanska kada je išla u osvajanje Ugarske i još dalje, prema Beču, a kasnije kada se granica između dva carstva utvrdila na Savi i Dunavu, ka Beogradu. I austrijska vojska se ovom saobraćajnicom koristila u svom napredovanju na jug tokom Bečkog rata 1683-1699, kao i u potonjim ratovima protiv Turske 1716-1718. i 1737-1739. godine. Danas je teško zamisliti kretanje desetina pa i stotina hiljda ljudi-različite rodove vojske, specifično obučene i naoružane, visoke zvaničnike i zapovednike, majstore koji prate vojsku, nepreglednu komoru sastavljenu od tovara i žive marve, konvoje (ratne i tegleće) i magarce, volove i bivole koji vuku kola, kamile koje nose topove i drugo teško naoružanje... a na povratku sa ratnih pohoda (onih uspešnih), bogat ratni plen u dobrima i roblju. Pravi intenzitet saobraćaja odvijao se, prirodno, u doba mira. Carigradskim drumom u oba smera, kreću se karavani natovareni svakakvom robom. Njime krstare i glasnici, takozvani tatari, koji prenose poruke i obavljaju poštanski saobraćaj, zaustavljajući se u menzilhanama/mezulanama samo da zamene konje, obeduju i kratko se odmore". („Palanka na Carigradskom drumu", dr Ana Milošević).

Gošća ovonedeljne Riznice je istoričarka umetnosti dr Ana Milošević, a povod našem razgovoru je njena nova monografija,u izdanju Istorijskog arhiva iz Smederevske Palanke „Veroslava Veljašević, „Palanka na Carigradskom drumu".

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

 

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво