Читај ми!

Vaspostavljanje Srpske Patrijaršije 1920.

Gost emisije Hram je Mile Subotić, sveštenik i asistent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu UB za predmet-Istorija Srpske Crkve.

Pobedom srpske vojske u Prvom svetskom ratu i stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, stekli su se uslovi da nekadašnja Pećka Patrijaršija, ukinuta daleke 1766. godine, bude obnovljena. Nova državna vlast, na čelu sa sa kraljem Petrom I, dala je saglasnost i Srpska Crkva se obratila Carigradskoj Patrijaršiji, kao majci crkvi, i upoznala je sa novim okolnostima. Carigradska Patrijaršija je to odobrila i izdala odgovarajući Tomos. Potom je održan Arhijerejski Sabor u Sremskim Karlovcima na kome je doneto da se Srpska Crkva uzdigne na stepen Patrijaršije. Time je završeno vreme postojanja pokrajinskih crkava (1766-1920).

U ovonedeljnom Hramu govorimo o tome kako je tekao proces ujedinjenja pokrajinskih crkava od 1918. do 1920. godine i uspostavljanje Patrijaršije Srpske, početku rada Bogoslovskog fakulteta, životu i delu prvog srpskog patrijarha obnovljene Srpske Patrijaršije Dimitrija (Pavlovića) i njegovog naslednika Varnave (Rosića) koji je 1937. godine umro pod nerazjašnjenim okolnostima.

Gost emisije Hram je Mile Subotić, sveštenik i asistent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu za predmet-Istorija Srpske Crkve.

Autor i voditelj Dušanka Zeković

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво