Читај ми!

Jelena Mila: Forteca 2022

Dokumentarni program

Gošća emisije Govori da bih te video je srpsko-švedska glumica, režiserka i producentkinja Jelena Ivanišević-Paunović, koja je pre šest godina, zajedno sa istoričarkom umetnosti Aleksandrom Simeunović iz Risna, pokrenula međunarodni filmski festival „Forteca", koji se svakog leta održava u Perastu, a čija je tvrđava „Forteca" stavljena u službu bedema za odbranu kulture, tradicije, umetnosti, filma. Jelena Mila je osnovala i Balkan New film festival, koji se održava u više gradova Švedske i Norveške.

Međunarodni filmski festival FORTECA je ove godine po šesti put održan na Peraškom trgu od 26. jula do 30. jula. Na festivalu su prikazana najnovija filmska ostvarenja nordijskih zemalja, Švedske, Norveške, Finske, Danske, ali i Indije, Tajvana, Kine, kao i Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske i Grčke. Publici je predstavljeno deset dugometražnih igranih filmova i dvadeset dokumentarnih i kratkih filmova u takmičarskoj selekciji.

Festival ima za cilj da bude tvrđava savremene filmske umjetnosti, pravih, vrednosti i umetničko - filmski most saradnje i povezivanja severa i juga Evrope.

Međunarodni filmski festival FORTECA, između ostalih, podržavale su ambasade Nordijskih zemalja Švedske, Danske, Norveške i Finske s filmskim centrima iz pomenutih zemalja.

Jelena Mila govori i o svom učešću na simpozijumu Hrišćanstvo i film, održanog u okviru 46. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. 

Autor emisije je Biljana Đorović.

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво