Читај ми!

„Privatna antologija" i „Turčin šahista"

U poslednjem razgovoru koji je dao za Radio Beograd 2 i Gutenbergov odgovor povodom njegove knjige priča „Privatna antologija", sećamo se izvrsnog pisca Dejana Vukićevića, koji nas je iznenada nedavno napustio.

„Privatna antologija" izbor je iz Vukićevićevih knjiga priča: „Korota", „Aleja bizarnih kipova", „Omama", „Nokat i meso". Tematski, ove priče ponajviše objedinjuju „oblici potisnutog zla" (V. Jagličić), „ličnog ili socijalnog pandemonijuma", čime pisac ukazuje na sveprisutnu a mahom prećutanu tamnu stranu ljudske prirode ili neki vid životne osujećenosti njegovih junaka. Ton kojim su ispripovedane i hiperrealistički postupak kojim su izvedene neće ponuditi utopijsku sliku sveta, ali će bogat jezik i stilska umešnost ovim pričama dati raznolikost i upečatljivost. Dejan Vukićević govori o tome kako nastaju njegove priče i njihovim najvažnijim odlikama.

U drugom delu emisije čućete razgovor sa piscem Aleksandrom Šurbatovićem o njegovom romanu „Turčin šahista". Ovo štivo obrađuje istinit događaj o čudesnom automatu, koji je osamdesetak godina pobeđivao najslavnija imena šahovske veštine, i za kojeg se dugo nagađalo da li je reč o vrhunskom naučnom dostignuću, veštoj prevari ili nekoj višoj sili koja ga pokreće. Vreme kada je delovao diljem Evrope, 18. i početak 19. veka, u osnovi oslikava dva pogleda na svet, mitsko-obredni i prosvetiteljsko-racionalistički, i postavlja pitanje šta je to što suštinski konstituiše čoveka. Struktura romana sugeriše tri liminalne antropološke faze, a kako je došao na ideju da automatu podari dušu, šta je u tome slučajnost a šta determinisanost, kakav je odnos tvorca i njegovog dela za Gutenbergov odgovor otkriva autor Aleksandar Šurbatović.

Uređuje i vodi Sonja Milovanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво