Читај ми!

Bitka za Lovćen - pola veka od rušenja Njegoševe kapele

Slavenko Terzić i Milo Lompar

U leto '72 godine prvi pijuk udario je u topli kamen Njegoševe kapele na Lovćenu. Lovćenski oreol je oskrnavljen a zatim i razrušen. Dvadesetak pijanih mladića, dovedenih ne zna se od kuda i ne znajući šta čini, uz pesmu je započelo i za nekoliko dana završilo posao. Kamen porušene kapele spušten je na Ivanova korita i ostavljen, napušten i zaboravljen. Njegoševu zavetnu crkvu, po želji tadašnjih vlasti, zamenio je Meštrovićev mauzolej.

Od tada, već pola veka živi ideja o obnovi Njegoševe kapele. Ona jeste srušena ali nije uništena veruju u Cetinjskom manastiru. Iako to sada izgleda nemoguće, biće obnovljena, jer Bogu je sve moguće.

Istovremeno i u crkvi i u javnosti se postavljaju pitanja i traže odgovori šta se u stvari desilo na Lovćenu pre pedeset godina. Da li su se sukobile ideologije, religije, politika i kada će biti vraćen dug prema prema Njegošu, pesniku, vladaru, vladici i njegovom jedinstvenom duhu.

O tome za Rečeno i prećutano govore istoričar, akademik Slavenko Terzić i profesor Filološkog fakulteta, istoričar književnosti Milo Lompar.

Emisiju uređuje i vodi Radovan Pantović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво