Читај ми!

Dekomunizacija u Srbiji

Srđan Cvetković i Nemanja Dević

Uoči intervencije u Ukrajini, Vladimir Putin je u predsedničkom obraćanju podsetio kako je modernu Ukrajinu stvorila Komunistička partija Rusije. „Sada, dakle, želite dekomunizaciju. To nam odgovara. Spremni smo da vam pokažemo kako izgleda prava dekomunizacija." Ova Putinova igra reči najavila je rat, ali i vratila u javni prostor pojam dekomunizacije.

Dekomunizacija se pojavila devedesetih godina prošlog veka, posle pada Istočnog bloka, kao proces oslobađanja postkomunističkih društava od komunističkog nasleđa, uticaja i posledica. Cilj je bio sveobuhvatna demokratizacija i raskid sa političkom, ekonomskom i kulturnom prošlošću. To je podrazumevalo niz postupaka, procesa i praksi.

Kod nas je, sticajem okolnosti, čitav proces išao sporije, a za prvi, simboličan čin dekomunizacije može se uzeti Đinđićevo skidanje petokrake sa kupole Skupštine Beograda 1997. godine. Dekomunizacija u Srbiji, osim što je zakasnila, pokazala je i niz drugih slabosti. O tome za Rečeno i prećutano govore istoričari dr Slobodan Cvetković i dr Nemanja Dević.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво