Читај ми!

Svirala u muzičkoj tradiciji Srbije

Naše tradicionalno muzičko nasleđe, ono koje je u svom najčistijem obliku, ima naročito mesto u emisiji Od zlata jabuka.

 

Osim čuvanja i negovanja muzičke prakse, naša dužnost i obaveza je takođe i afirmacija mladih narodnih umetnika. Tome je u velikoj meri doprineo program Radio Beograda 2 koji na Saboru frulaša Srbije "Oj Moravo" u Prislonici dodeljuje specijalnu nagradu za najizvornije sviranje koja nosi naziv naše emisije. Ovo priznanje podrazumeva i beleženje trajnih snimaka izvorne svirke za Tonski arhiv Radio Beograda.

Album "Od zlata jabuka - Svirala u muzičkoj tradiciji Srbije" predstavlja svojevrsan presek petogodišnjeg rada sa najboljim frulašima naše zemlje a objavljen je u realizaciji Produkcije gramofonskih ploča Radio-televizije Srbije i Radio Beograda 2. Na kompakt-disku su uvrštene tradicionalne melodije iz Raške (dr Dalibor Todorović i Veljko Petronijević), Pirota (Dušan Antić), Crnorečja (Stefan Radovanović) i Jablanice (Miljan Toković), odsvirane bez orkestarske pratnje, uz poštovanje stilskih karakteristika kraja koji predstavljaju. Urednice i producentkinje izdanja su Dragana Marinković i Svetlana Azanjac a autor stručnog teksta u propratnoj knjižici je dr Dimitrije Golemović. U današnjem izdanju emisije Od zlata jabuka prelistavamo ovaj album i slušamo naše najistaknutije svirače i najizvornije melodije na svirali.

Autor: Tijana Stanković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво