Читај ми!

Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu

Glumac je glumac je radio-glumac!

U godinama nastanka i munjevitog prodora radija, glumci su najčešće radili sami. Birali su tekstove i režirali ono što će izvesti. Tako je, kako primećuju hroničari radija, „ranu fazu razvoja poetike dramske igre za mikrofon u potpunosti određivao Njegova Visost Glumac!" U posleratnim godinama, kada je radiodramska umetnost osvojila svoje mesto i skrojila sopstvene estetske i zanatske zakonitosti, ostala je ista snaga specifičnosti glume u zvučnom mediju.

Zadatak: Stvoriti jasnu sliku slušaocu, bez mimike, bez facijalne ekspresije, bez scenografije, bez pomoći kostima... Glasom svojim i nepatvorenom emocijom. Valjda je zato redak broj glumaca mogao da bude nazvan radio-glumcima, sa svim posebnostima i veštinama rada pred mikrofonom. Današnju emisiju posvećujemo radio-glumcu!

U rubrici „Ko je radio na radiju" podsetićemo se stvaralaštva rediteljke Radio Beograda (ali i glumice!) Olge Brajović Petrović koja je rođena pre tačno 90 godina i koja je za našu kuću režirala preko četiri stotine radiofonskih dela. Dobitnica je velikog broja nagrada na festivalu „Nedelja jugoslovenske radio-drame", nagrade FEDOR, godišnje nagrade RTS-a za umetnička dostignuća i izuzetan doprinos radiofoniji, nagrade RTS-a za životno delo...

„Kutija za pamćenje" nam donosi odlomke iz razgovora Miloša Jevtića sa pesnikom Miodragom Pavlovićem. Akademik Pavlović govorio je za ciklus emisija Gost Drugog programa 1986. godine.

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво