Читај ми!

Stanka Luković Kostić: Lavice sa Jelice

Dokumentarni program

Specijalni gost na promociji knjige Dragoslave Koprivice: „Olga Luković-Pjanović - BOGINjA JEZIKA", održanoj nedavno u Kulturnom centru u Guči, opština Lučani, u Moravičkom okrugu, bila je Stanka Luković Kostić, jedan od potomaka porodice Luković, koja je iznedrila „veliku lavicu, srpkinju sa Jelice, kako je Olgu Luković Pjanović nazivao Milić od Mačve dok je Relja Novaković, profesor, srpski istoričar, direktor (1970-1973) i naučni savetnik (1973-1979) Istorijskog instituta SANU, ovako govorio o Olgi Luković Pjanović: „Bila je najupućenije naučno stvorenje među našim istraživačima porekla srpskog jezika. Koliko je ona jezika poznavala, koliko istoriju znala! Zaprepastio sam se kako je naš svet primitivan... može da bude primitivan ili ne razume. Ako je uzeo neke od njenih knjiga, pa nemoguće je da ih ne ceni! Da u njoj ne vidi stvarno izuzetnog naučnika. Nema takvih naučnika kod nas. Imamo ljude koji su napisali grdne tomove... i svašta, ali nije to ono što je napisala Olga Luković-Pjanović."

Goračići su nekada bili najveće selo u dragačevskom srezu, centar istoimene opštine koju su, osim Goračića, činila i sela Guberevci i Živica. Po poslednjom zvaničnom popisu u Kraljevini Jugoslaviji pre Drugog svetskog rata (1931), goračićka opština, bila je najveća od 15 opština koje su bile deo dragačevskog sreza sa 704 kuća i 668 domaćinstava, naseljenih Srbima. Brojni krajputaši posvećeni junacima poginulim u Srpsko[1]turskim ratovima 1876-1878, svedoče da su Goračanci bili hrabri ratnici i vojnici. Uprkos teškim životnim uslovima, izuzetno su držali i do svog duhovnog i kulturnog života. Krenuli su u izgradnju crkve Presvete Bogorodice 1807. Prva osnovna škola otvorena je kao crkvena 1835, kao i narodna biblioteka „Preporod". Najpoznatija organizacija građana između dva rata,bila jr organizacija građana koji su preživeli Albansku golgotu, Udruženje Nosilaca Albanske spomenice, među kojima je bio i otac Olge Luković Pjanović, Vladimir Luković.

Naša gošća, Stanka Luković Kostić, ostala je u Goračićima i svedoči o procesima dugog trajanja koji su bitno uticali na sudbinu ovog sela.

Autor emisije je Biljana Đorović.

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво