Читај ми!

Dušan Otašević, Galerija "Rima", Beograd (novembar 2021.)

Tokom avgusta meseca, shodno zatišju zbog godišnjih odmora, Znakovi se osvrću na četiri veoma kvalitetne samostalne izložbe organizovane u Beogradu od jeseni prošle godine.

 

U novembru mesecu, malom ali efektnom izložbom predstavio se u Galeriji "Rima" akademik Dušan Otašević. Izložba je u celosti bila zasnovana na Otaševićevom odnosu prema delima i autorima iz istorije umetnosti na koje je umetnik u svom višedecenijskom opusu referirao na različite načine.

"Kada je 1975. godine povodom svoje samostalne izložbe u Galeriji Sebastian u Dubrovniku prvi put upotrebio citat motiva sa jednog dela iz istorije umetnosti, Mantenjinog Svetog Sebastiana, Dušan Otašević se našao na početku razvoja specifičnog modela aproprijacije u srpskoj umetnosti. Ono što je tokom osamdesetih godina XX veka postalo uobičajena umetnička praksa unutar aktuelnog jezičkog i idejnog pluralizma - citatnost, pastiš, kopija, kao modeli prisvajanja različitih elemenata (motiva, stilova, čitavih dela) iz korpusa istorije umetnosti - zauzelo je konstitutivno mesto u Otaševićevom delu od sredine osme decenije sve do njegovih najnovijih radova iz 2021. godine", zapisala je u predgovoru kataloga istoričarka umetnosti Nevena Martinović.

Kroz raznovrsnu praksu koja se prevashodno na vizuelnom planu oslanja na iskustva pop-arta, Dušan Otašević je na izložbi u Galeriji "Rima" uspostavio vezu sa amblematskim delima i autorima iz umetničke prošlosti. Izložba obuhvata selekciju radova koje je sam umentik odredio terminom "prerađevine Otašević", a među kojima publika može videti i delo "Sangstrel - portret slikara" iz 1975, prvi Otaševićev primer citata već pomenutog dela iz istorije umetnosti. Pored toga, Otašević kroz svoja dela, rafiniranim humorom i satirom,a ponekad i cinizmom, reaguje na aktuelnu stvarnost, od opštih do lokalnih elemenata života.

Otašević svojim "prerađevinama" afirmiše model posmatranja kada je istorija umetnosti u suštini ogromni tržni centar u kome sam autor bira pravce svog kretanja i objekte interesovanja usklađujući ih sa recentim idejnim i ideološkim modelima.

Gost emisije biće akademik Dušan Otašević.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво