Читај ми!

Dokle ćemo prekopavati istoriju?

Adam Crnobrnja i Miodrag Simović

Nebriga i uništavanje kulturnog nasleđa na teritoriji Beograda, ali i cele zemlje, odvija se sve češće, a najnovija žrtva privatnih interesa je arheološki lokalitet Usek na Banjici. Neolitski lokalitet Usek predstavlja nepokretno kulturno dobro i obuhvata teren severozapadno od avalskog druma, a prostire se do potoka koji se uliva u Banjički potok. Kako upozoravaju arheolozi Srpskog arheološkog društva, iz njega je sada „iščupano" oko 200 kubika konteksta, odnosno tri horizonta neolitskih kuća.

Na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, rešenjem o proglašavanju lokaliteta za nepokretno kulturno dobro iz februara 1964. godine, istaknuto je da je reč o jednom od ,,najvažnijih u našem delu Podunavlja". Nakon prijava savesnih građana, radovi su prijavljeni Muzeju grada Beograda, koji je slučaj prijavio Gradskom zavodu i građevinskoj inspekciji. Građevinska inspekcija naredila je obustavu radova, stavila trake i rešenje, ali je investitor i posle toga nastavio radove.

Ostaje nam da se zapitamo kako očuvati arheološka nalazišta i da li lokacija vredi više od naše istorije i identiteta? Zašto smo prema vlastitoj baštini toliko nemarni? Šta se radi kada se prilikom gradnje naiđe na arheološke ostatke? Zašto je investitor obavezan da plati dodatna arheološka istraživanja? Zašto gazimo i gradimo po našoj kulturi i istoriji?

U emisiji Sporovi u kulturi govore Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva, i Miodrag Simović, iz Centra za urbani razvoj.

Emisiju uređuje i vodi Tanja Živković.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво