Читај ми!

Zašto smo „stara nacija”?

Istraživanja poslednjih godina pokazuju da je svaka peta osoba starija od 65 godina, a tek svaka sedma još uvek nema 15 svećica na rođendanskoj torti.

Od 2002. do 2019. godine životni vek se produžio sa 72,3 na 75,7 godina, a statistika Svetske zdravstvene organizacije svedoči da su od nas stariji samo stanovnici Nemačke, čija je prosečna starost 45,5 godina i Italijani, čije je stanovništvo u proseku staro 44,4 godine.

Izgleda da se trend starenja nacije ubrzava.

Novi popis stanovništva u Srbiji sprovešće se od 1. do 31. oktobra ove godine. Najavljuje se da će prikupljeni podaci biti od izuzetnog značaja za ocenu trenutnog stanja, kao i za buduće planiranje i donošenje različitih strategija, kako na nacionalnom tako i lokalnom nivou.

O odnosu rođenih i umrlih, o trendu opadanja broja stanovnika, o tome koji su najčešći razlozi za to i da li treba da budemo zabrinuti, u emisiji Rečeno i prećutano govore: doc. dr Jelena Stojilković Gnjatović, sa odseka za demografiju Geografskog fakulteta u Beogradu i dr Danilo Vuković, profesor sociologije na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Autorka i voditeljka: Arijana Handan

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво