Читај ми!

Slobodanka Stupar i Pavle Banović

Slobodanka Stupar „Ovo nije lula / Drugi put", galerija „Menjačnica" Gete instituta; Pavle Banović - dobitnik nagrade „Mangelos" za 2022.

U galeriji Menjačnica Gete instituta u Beogradu umetnica Slobodanka Stupar predstavila se izložbom „Ovo nije lula / Drugi put", svojevrsnoj rekonstrukciji i rekontekstualizaciji rada „Ceci n'est pas une pipe", izvedenog u vidu polusatne emisije ostvarene uživo za Dokumenta IX, 1992. godine. Realizacija te emisije odigrala se u okviru stodnevnog medijskog eksperimenta „Van Gogh TV / Piazza Virtuale", koji je, gledano iz današnje perspektive, bio svojevrsna preteča društvenih mreža.

Posetioci galerije Menjačnica pored snimka ovog rada mogu da vide i čuju video-instalaciju nastalu od fragmenata tog videa, dokumentarni film „Van Gogh TV/Piazza Virtuale" autora Tilmana Baumgertela, kao i audio-instalaciju „Bila je 92. godina", zvučni zapis, nastao nekoliko godina kasnije, u kome Slobodanke Stupar govori o povodu i nastanku rada „Ceci n'est pas une pipe" uz pratnju kompozitorke Ljiljane Beker na flauti. Cilj izložbe je da se ispitaju konteksti recepcije rada nekada, kada je nastao u specifičnim uslovima izlolacije naše zemlje, i danas, kada je komunikacija dostigla sasvim novi nivo.

Žiri za dodelu nagrade „Mangelos", koji je radio u sastavu Vladimir Bjeličić (nezavisni kustos i performer, Beograd), Lenka Đorojević (umetnica i članica tima Institut za savremenu umjetnost, Podgorica; Ljubljana), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Beograd), Jelena Micić (umetnica i dobitnica Nagrade „Mangelos" za 2021. godinu i umetnička direktorka festivala WIENWOCHE) i Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), odlučio da laureat za 2022. godinu bude Pavle Banović.

Ovu prestižnu nagradu za mlade autore Banović je dobio za video instalaciju „Dream streams (Emisije snova)" kojom razmatra procese recepcije koje izazivaju međusobno suprostavljene vizuelne informacije. Na izložbi u Galeriji Remont, finalisti nagrade „Mangelos" - Dea Džanković, Pavle Banović, Kemil Bekteši i Milan Kujundžić - prilazali su svoje radove koji govore o autorima, iako mladim, kao svesnim i društveno odgovornim pojedincima. Nagrada „Mangelos", koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, deo je međunarodne mreže Young Visual Artists Awards (YVAA), a nagrađeni će provesti na dvomesečnom studijskom rezidencijalnom boravku u Njujorku u Residency Unlimited.

Gosti će biti Slobodanka Stupar i Pavle Banović.

Urednik i voditelj: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво