Читај ми!

Ejdrian Boult, dirigent

„Imao je dobrotu i krotkost, retku među opasnom sortom dirigenata. Bio je tako ljubazan i blag da je teško poverovati da se ikada uopšte usudio da bude dirigent.”

 

Ovim rečima kompozitor Robert Simpson oprostio se od jednog od najvećih i najdugovečnijih britanskih dirigenata, ser Ejdriana Boulta, koji je preminuo 22. februara 1983. godine. Boult je smatrao kako je njegova dužnost kao dirigenta da publici predstavi muziku sa što manje upliva sopstvenog ukusa, ostavljaujući vremenu da ono izdvoji najvrednija dela. Opisujući sebe kao „muzičkog puristu", verovao je da se sve što je potrebno za uspešno izvođenje može naći unutar same partiture.

U današnjem Vremenu muzike, koje smo posvetili ovom velikom engleskom umetniku, slušaćete snimke koje je jula 1960. godine, kao sedamdesetogodišnjak, Boult ostvario sa Novim londonskim simfonijskim orkestrom. Odabrao je dela koja su mu tokom dugogodišnje karijere pričinjavala najveću radost: svitu iz baleta „Krcko Oraščić" Čajkovskog, „Noć na golom brdu" Musorgskog, Mendelsonovu uvertiru „Hebridi", kao i neizostavne kompozicije njegovih sunarodnika Edvarda Elgara i Artura Salivena.

 

Autor emisije je Ivana Komadina.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво