Читај ми!

Zaštita kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji

Govore: prof. dr Darko Tanasković i advokat Aleksandar Radovanović.

Tokom martovskog pogroma 2004. godine na Kosovu i Metohiji došlo je do još jednog proterivanja Srba, uništavanja njihove imovine, kulturnih i verskih objekata. Uništeno je oko hiljadu srpskih kuća, i za samo 48 sati zapaljeni su mnoge crkve i manastiri: crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, manastir Devič kod Srbice, Prizrenska bogoslovija, Hram Svetog Đorđa, crkva Hrista Spasa i konak manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, miniran je manastir Svetih Kozme i Damjana u Zočištu.

U južnoj Kosovskoj Mitrovici zapaljena je crkva Svetog Save, u Prištini crkva Svetog Nikole, u Podujevu je polomljen krst na kupoli crkve Svetog Andreja Prvozvanog... U dva dana oskrnavljeno je ili potpuno uništeno 35 crkava i manastira, a nestalo je ili oštećeno više od 10.000 vrednih fresaka, ikona, putira i mnogih drugih crkvenih relikvija. Tada je na Kosovu i Metohiji bilo 38.000 vojnika KFOR-a i 8.000 UNMIK policajaca.

O institucionalnim okvirima zaštite srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji-Unesko i srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji: stanje i perspektiva, govori prof. dr Darko Tanasković, koji je bio ambasador Srbije pri Unesku.

U nastavku ovonedeljne emisije Hram čućemo pravnika Aleksandra Radovanovića, glavnog pravnog savetnika Eparhije raško-prizrenske Srpske pravoslavne crkve, koji nam približava iskustvo Srpske pravoslavne crkve u pravnoj zaštiti srpskog crkvenog nasleđa na Kosovu i Metohiji i rizicima s kojima se ta zaštita može suočiti u budućnosti. Izlaganja su zabeležena u SANU, u okviru dvodnevnog naučnog skupa-Zaštita, očuvanje i afirmacija srpskog kulturnog nasleđa.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво