Читај ми!

Marija Urošević „Klaud", Galerija Doma omladine Beograda

Mlada beogradska umetnica Marija Urošević u svom stvaralačkom radu bavi se sećanjem, memorijom kao univerzalnim kriterijumom čovekovog postojanja.

Predstavljenim radovima na izložbi „Klaud" u Galeriji Doma omladine Beograda ona nastavlja ta svoja istraživanja, a u fokus interesovanja postavlja istinitost zapamćenog, verodostojnost informacija koje dobijamo, kao i njihov rok trajanja. I sam naziv izložbe, „Klaud", upućuje na savremene načine komunikacije kada deo svoje memorije postavljamo „tamo negde" kako bi se zaštitili od „gubitka sećanja" nesvesni da i to mesto ima svoj rok trajanja.

„Optočena virtuelnim magistralama kojima naše digitalne reakcije putuju brzinom organskih impulsa, veza između pamćenja i mreža nikada nije bila opipljivija. No, svojstvenosti koje sećanje predstavlja umnogome doprinosi i njegova mogućnost transformacije - ono se vremenom pretapa u pripovedanje utiska koji nosimo o trenutku.

Verodostojnost sećanja je noseći element narativa i trenutnog likovnog stvaralaštva koji umetnica dovodi u pitanje predstavljenom izložbom. Marija Urošević kroz svoje zvučno - vizuelne intervencije, crteže i reljefe, poput goniča, sledi tragove događaja koji su vodili ka prelomnoj tački kojom započinje ovo samopromatranje. Kao što se putanje sazrevanja njene ličnosti i izraza u protekloj deceniji nastavljaju ili proniču jedne kroz drugu, tako se i različiti mediji kojima komunicira svoj razvoj dopunjuju, čineći postavku gotovo spontanom. Odnosno, deo puta na kome se odvažite da joj se pridružite u prikupljanju proteklog nije precizno određen, zato što bilo koji segment predstavlja osnovu kroz koju su istkane njene impresije samo tog momenta. Na tom mestu počinje da vam se poverava", zapisao je u predgovoru kataloga Milan Ličina.

Na ovoj izložbi, pored preispitivanja sećanja varljive verodostojnosti, ona iznova stvara i recept za kokos kiflice njene majke koji je zauvek izgubljen. Put do tih kiflica neće biti lak, kako umetnici - tako i samim posetiocima.

Gošća emisije biće Marija Urošević.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво