Читај ми!

Kantata povodom stvaranja nove države

Jedan od najznačajnijih čeških kompozitora iz prve polovine HH veka Bohuslav Martinu, neposredno po završetku Prvog svetskog rata komponovao je „Češku rapsodiju", pravi izliv nacionalnih osećanja. Ova kantata za bariton solo, hor, orkestar i orgulje ispuniće večerašnju emisiju Visine od 19.13. Urednica je Gorica Pilipović.

Martinu je upotrebio neke patriotske teme poput „Korala Sv. Vaclava", najpoznatije češke crkvene himne koja se javlja kao lajtmotiv u „Rapsodiji", i pesme „Boemija" velikog češkog pesnika Jaroslava Vrhlickog, koju peva solo bariton. Kao što znamo, Boemija je staro ime za Češku, a „Koral Sv. Vaclava" je jedna od najstarijih čeških crkvenih himni, njeni koreni se mogu pratiti sve do XII veka. Zanimljivo je da je 1918. postojala ideja da to bude nova češka državna himna. Inače, taj koral je zapisan u jednoj hronici iz XIII veka, gde se za njega kaže da je vrlo star i poznat. Strofične je strukture, talasaste melodije, a tekst je zapravo molitva Sv. Vaclavu da posreduje za svoj narod kod Boga, da ga zaštiti od nepravde i osigura mu spasenje. Himna se na bogosluženjima peva i dan-danas.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво