Читај ми!

Ko su danas dobrovoljci a ko plaćenici?

Govore Marija Đorić i Davor Lukač

Učešće i organizovanje učešća u ratu u stranoj državi u Srbiji je krivično delo od početka primene izmena Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. godine, sa zaprećenim kaznama i do deset godina zatvora.

S druge strane, krivično-pravno gledano, status dobrovoljaca i plaćenika razdvojen je još 1907. godine Haškom konvencijom. Plaćenik, ukratko, nema status pripadnika zaraćene strane; dobrovoljac ima, ako nije plaćen više od redovnog vojnika iste strane. Osim toga, plaćenici su veoma neomiljeni na protivničkoj strani, pa se zato i razume zašto su im tarife tako visoke. Pitanje dobrovoljaca donekle je složenije. Pre sto godina srpska je vojska imala značajan priliv dobrovoljaca koji su dolazili čak iz Amerike.
Plaćenici postoje i danas u praktično svim konfliktnim područjima širom sveta. Iz Ukrajine, svakodnevno vesti o prisustvu i hapšenju stranih plaćenika.
Da ratuju u inostranstvu državljani Srbije odlučuju se iz ideoloških ili finansijskih razloga.

Kako se i gde regrutuju? Kakva je uloga zaštićenih društvenih mreža? Da li postoje organizovani regrutni centri i kako se do njih dolazi? Da li je potrebna bilo kakva kvalifikacija, prethodno vojno iskustvo ili preporuka?


Govore:

dr Marija Đorić, Institut za političke studije

Davor Lukač, novinar nedeljnika Vreme

Autor Dušanka Petrović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво