Читај ми!

Frotola

Jedna od važnih muzičkih formi koja je dala veliki zamah razvoju italijanske muzike u doba renesanse, bila je frotola i njoj je posvećena današnja emisija.

Mada je reč o žanru popularne muzike, u frotoli se kriju klice mnogih postupaka koji će postati značajni i čak ključni za budućnost muzike. Ovaj svetovni muzički oblik najčešće ljubavnog sadržaja, karakterističan je za kraj 15. i pocetak 16. veka u Italiji i to za njene severne krajeve - za Milano, Veronu, Feraru, Veneciju i naročito Mantovu, gde su na dvoru Gonzaga radili najveći majstori ove vokalno-instrumentalne forme.

U rubrici Antikoskop govorimo o istorijski značajnom poduhvatu jednog od najvećih umetnika u svetu rane muzike, belgijskog kontratenora i dirigenta Renea Jakobsa koji je 2013. godine svetu ponudio specifičano tumačenje Pasije po Mateju Johana Sebastijana Baha. Jakobs je poželeo da rekonstruiše iskustvo koje su slušaoci u crkvi Svetog Tome u Lajpcigu imali u Bahovo vreme i  i ovim poduhvatom je predstavio jedno od najuzbudljivijih izvođenja ove čuvene kompozicije.

Emisiju uređuje i vodi Bojana Žižić.

Антикотека Антикотека

Autor:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво