Читај ми!

SoFoS: Pojam zla i njegove manifestacije

U Trebinju je nedavno održan Srpski filozofski simpozijum SoFoS, čija je tema bila Pojam zla i njegove manifestacije. Prateći program održan je u Herceg Novom.

U obrazloženju teme ove konferencije, između ostalog, stoji da su teme u nizu konferencija o slobodi koje se već peti put održavaju svakog juna u Trebinju, poređane po jednom logičnom nizu: one se uredno nastavljaju jedna na drugu, a sve na prvu, na temu - Filozofija i sloboda.

Ovogodišnja tema, iako izgleda opštija od nekih prethodnih, nekako zaokružuje ovaj petogogišnji ciklus o slobodi. Jer, u osnovi zla i jeste sloboda, kao što je sloboda u osnovi i dobra. U tom smislu sloboda kao takva i nije vrednost nego je pretpostavka svake vrednosti, i pozitivne i negativne.

Štaviše, sloboda, kao moć izbora, povlači moć izbora zla, bez toga bi se ona redukovala na automatizam „dobra" koje ne bi ni moralo da se bira, jer bi već unapred bilo „izabrano". Zato se može reći da je mogućnost izbora zla metafizička pretpostavka mogućnosti postojanja slobode, kao moći da se učini da bude drugačije nego što bi inače, bez nje, bilo.

O problemu zla i njegovog manifestovanja, razgovaramo sa profesorom Jovanom Babićem, redovnim učesnikom i prvim uvodničarem ovog simpozijuma.

Autor emisije: Aleksandar Lukić 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво