Читај ми!

Ekološki magazin

Svetski dan zaštite životne sredine

 

Ekološke pokrete je stvorila muka, oblikuje ih borba, osnažuje međusobna solidarnost, brusi upornost, a hrabrost je na stalnom iskušenju. U Novom Sadu održana je tribina Ekološki pokreti i društvena kritika, u organizaciji Udruženja građana Eko društvena akcija.

U traganju za identitetom glavnog grada, nastao je Atlas tipova karaktera Beograda, Laboratorije za predeo Šumarskog fakulteta. Vrednost je u raznovrsnosti, što podrazumeva poštovanje identiteta, gde važnu ulogu ima i odlučivanje onih koji na određenom prostoru žive. Neki identiteti su nepovratno uništeni, mnogi su napadnuti, traje borba za prepoznavanjem. Studija promoviše senzibilan pristup korišćenju, usklađenom sa karakterom predela. Čućete prof. dr Nevenu Vasiljević.

U Opštini Ražanj i dalje se izrađuju crepulje na isti način na koji se to radilo u davna vremena - bez alata. Posebna glina sa Crepuljarskog brda se gnječi nogama, a posuda oblikuje rukama. Jedine razlike su u tome što je to nekada bio muški posao, a danas ih izrađuju žene i što više ne služe samo za pečenje hleba, već i za spremanje svih jela domaće kuhinje. Kažu da je ukus neuporediv. O ovom, sada već, brendu i o načinu na koji su meštani uspeli da Ražanj bude istinski ekološka opština, govore Milena Janković i Mirna Marković.
Danas je Dan zaštite životne sredine - svetski, a naš. Ako smo zaboravili - da se setimo, a ako nismo znali - vreme je.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво