Читај ми!

Vesna Pešić: „Tragom Marka Pola, mog idola"

Dokumentarni program

Vesna Pešić, vlasnica izdavačke kuće „Pešić i sinovi", putuje po svetu kako bi lično upoznala prostore koje je prepoznala kao ključne za razumevanje „ratova za memoriju čovečanstva". U emisiji Govori da bih te video, Vesna Pešić govori o svom nedavnom putovanju koje je nazvala: „Tragom Marka Pola, mog idola".

Izdavačka kuća „Pešić i sinovi", osnovana 1995. godine, jedinstvena je po svom utemeljenju i ciljevima koje možemo prepoznati kao pronalaženje ključeva koji su u stanju da otključaju šifre minulog vremena, ključnog za razumevanje istorije Slovena, njihove uloge i mesta u humanoj povesti. Antropologija, paleontologija, lingvistika, mitologija, religija, genetika, ravan ljudske istorije objedinjuju se u izdanjima ove izdavačke kuće, pokazujući koliko je veliki zjap između „politički korektne", institucionalizovane istorije (pre svega zvanične srpske istoriografije) i one do koje se došlo na osnovu arheoloških otkrića i beskompromisnih traganja za istinom koja jedina može da obezbedi rešenje problema identiteta čiji nam je gubitak u protivnom i usled kontinuiranog života u laži - zagarantovan.

Izdavač je, kako stoji na sajtu kuće „Pešić i sinovi" - „postavio sebi konkretan cilj: predstavljanje čitaocima starih i novih istorijskih izvora i građe uz multidisciplinarni pristup koji osvetljava civilizaciju Slovena u prošlosti do današnjih dana. Mnogobrojna građa koja se objavljuje u ovoj biblioteci bila je dugo vremena zanemarivana, zaboravljena ili interpretirana na pogrešan način, koji se ovim izdanjima ispravlja, uz - razume se - dužno uvažavanje dosadašnjih rezultata van dogmatskih i dnevno-političkih okvira".

Autor emisije je Biljana Đorović.

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво