Читај ми!

Ekološki magazin

Dunavski park

Profesor hemije Andreas Fat pliva od izvora Dunava u Nemačkoj do ušća reke u Crno more. Na putu dugom 2700 kilometara prati ga brodić sa ekipom i laboratorijom, u kojoj se analiziraju uzorci vode na svakih sto kilometara. Cilj je da se ukaže na zagađenje reke mikroplastikom, što u kombinaciji sa ostalim vidovima zagađenja predstavlja opasnost po zdravlje ljudi i živi svet.

Ekipu projekta Clean Denube na beogradskoj Revi dočekali su aktivisti Udruženja Bela Čaplja i Inicijative Pravo na vodu. Prošlo je godinu dana otkako je građanskom akcijom zaustavljeno zatrpavanje šutom ovog vlažnog staništa. Zavod za zaštitu prirode radi istraživanja u procesu proglašenja Reve zaštićenim prirodnim dobrom, a institucije se i dalje ne oglašavaju.

Područje Kučaj-Beljanica je u postupku proglašenja za nacionalni park i smatra se zaštićenim, a do donošenja zvaničnog akta primenjuju se mere propisane u studiji zaštite. Suprotno zakonu, ovde je čak 70 procenata teritorije obuhvaćeno planom o izgradnji skijališta, žičare i različitih komercijalnih sadržaja.

Održan je deseti Forum za zelene ideje Trag fondacije, na kome su izabrana tri najbolja predloga, zasnovana na korišćenju resursa iz lokalne zajednice i očuvanju životne sredine.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво