Читај ми!

Pesme Bogorodici iz Monserata

Crvena knjiga iz Monserata, nazvana tako po boji korica od somota, veoma je važna zbirka pesama posvećenih Bogorodici, iz XIV veka, a čuva se u biblioteci Manastira Sv. Marije. Te napeve slušaćemo u večerašnjoj emisiji Visine, koju uređuje Gorica Pilipović.

Benediktinski Manastir Sv. Marije, nedaleko od Barselone, ima dugu istoriju. Pošto su hrišćani u IX veku preoteli od muslimana planine Monserata, tamo su prvo ustanovili monaške zajednice, a zatim, oko 899. godine, i benediktinski Manastir Sv. Cecilije. Godine 1025, pored njega je osnovan i Manastir Sv. Marije, a tokom narednih nekoliko vekova oni će uporedo postojati. U XII i XIII stoleću podignuta je nova crkva posvećena Bogorodici, u kojoj je čuvana njena skulptura od crnog drveta zvana moreneta, za koju se verovalo da čini čuda. To je odmah počelo da privlači brojne hodočasnike, te je Manastir Sv. Marije postao jedan od najvažnijih hodočasničkih centara Katalonije. Kodeks iz Monserata, jedini sačuvani srednjovekovni rukopis iz opatijske biblioteke, pruža dokaze o tom kultu.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво