Читај ми!

Iz crkvene istorije-kako i zašto su nastajale autokefalne crkve

Gost emisije Hram prof. dr Dragoljub Marjanović, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Katedra za istoriju Vizantije

Kada govorimo kako i zašto su nastajale autokefalne crkve tokom dugih vekova, u ovonedeljnom Hramu, objasnićemo neke pojmove, radi boljeg razumevanja procesa o kojima će biti reči, kao što su: apostolsko prejemstvo, pentarhijski sistem, potom, šta znači termin autokefalija, šta je tomos, kao i, kako se i zašto razvijala ideja autokefalije u Vizantiji i srednjovekovnoj Srbiji, ilustrujući priču konkretnim primerima ovih procesa. Tokom emisije, sagledaćemo savremeno doba, raskole u crkvama pravoslavnog obreda, govorićemo o Vaseljenskoj patrijaršiji danas, njenom poglavaru, njegovoj stvarnoj moći i uticaju. Biće reči i o radosnoj vesti, liturgiji pomirenja, posle 55 godina raskola, 19.maja 2022. godine, u Sabornom hramu Svetog Save u Beogradu : „Sa blagodarnošću Gospodu i sa radošću obaveštavamo svu punoću Svete Crkve da će Njegova Svetost Patrijarh srpski g.Porfirije i Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop ohridski i makedonski g.Stefan uz sasluženje svih arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve i Makedonske Pravoslavne Crkve -Ohridske arhiepiskopije, u četvrtak, 19. maja 2022. godine sa početkom u 9 časova, služiti Svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Save u Beogradu čime će se vaspostaviti liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske Crkve u skladu sa odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve".

Gost emisije Hram je prof. dr Dragoljub Marjanović, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Katedra za istoriju Vizantije.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво