Читај ми!

Mocartov „Don Đovani”

U emisiji Kon anima možete slušati odabrane odlomke jedne od najpopularnijih opera svih vremena – to je „Don Đovani” Volfganga Amadeusa Mocarta.

 

 

Ovo delo, Mocartovom rukom ubeleženo u spisak njegovih kompozicija kao opera bufa u dva čina, nosi Kehelovu oznaku 527 i podnaslov drama đokozo - vesela drama - što je u to vreme bio uobičajeni podnaslov koji su libretisti davali čak i najbesmislenijim farsama. Ova opera zaista pokazuje svoje dvostruko - tragično i komično lice - pa je možemo slušati kao komičnu operu sa ozbiljnim i komičnim ulogama, kako je to predložio Alfred Ajnštajn, veliki poznavalac Mocartovog opusa. Ta dvostrukost vedrine i drame ispunjava ovu operu od samog njenog početka, od uvertire za koju postoji neprovereni podatak da ju je Mocart komponovao za jednu jedinu noć, uoči premijere.

Urednica je Gorica Pilipović.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво