Čitaj mi!

Prenos svečanog uručenja Nagrade za lepotu govora „Radmila Vidak"

Na talasima Radio Beograda 2 možete pratiti direktan prenos svečanosti uručenja Nagrade za lepotu govora „Radmila Vidak”, koju zajednički dodeljuju Radio Beograd 2 i Kulturno-umetnički program Televizije Beograd.

Žiri Radio-televizije Srbije odlučio je da ovogodišnju nagradu za lepotu govora „Radmila Vidak" dodeli Vesni Lončarević, spikerki Radio Beograda 2, i Nebojši Kotlajiću, novinaru-prezenteru i reporteru Informativnog programa Televizije Beograd.

Vesna Lončarević je profesionalnu karijeru započela 1989. godine u Radio Prištini. Osim spikerskog posla na Radiju, bila je prepoznatljivi glas Televizije Priština, a od 2000. godine angažovana je kao spikerka Radio Beograda 2.

Nebojša Kotlajić je u Televiziji Beograd od 1990. godine. Radio je u „Beogradskoj hronici" i vodio i uređivao vesti Jutarnjeg programa. Trenutno je novinar-reporter Spoljnopolitičke redakcije Informativnog programa RTS-a.

Posebno priznanje „Radmila Vidak" za dugogodišnje negovanje lepote govornog izraza dodeljeno je nekadašnjoj spikerki Radio Beograda Mariji Borovac Slavković, jednom od retkih poslenika kazane reči čiji se glas u etru čuo neprekidno 50 leta sa talasa Radio Beograda i koja je svojim radom predstavljala uzor mlađim generacijama spikera, voditelja i novinara, ukazujući im ličnim primerom kako treba negovati kulturu govora u elektronskim medijima.

Žiri je odlučio da izvanredno priznanje ove godine dobije voditelj Radio Novog Sada Slobodan Šorak, prezenter i autor-narator koji je snimio veliki broj radijskih i televizijskih reportaža i dokumentaraca i svojim glasom obojio radijske džinglove i špice, koji i danas predstavljaju zvučnu identifikaciju pokrajinskog javnog servisa.

Na svečanosti u Kamenoj sali Radio Beograda govoriće glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 Radoman Kanjevac, koji će laureatima uručiti nagrade, zamenica glavnog i odgovornog urednika Kulturno-umetničkog programa Televizije Beograd Sanja Milić i predsednik žirija - lingvista Vlado Đukanović. Posebno priznanje Mariji Borovac Slavković uručiće prethodna dobitnica ove nagrade Staka Novković Đorđević, a izvanredno priznanje Slobodanu Šoraku Dejan Đurović, jedan od ranijih dobitnika.

Radio-televizija Srbije je ovu nagradu ustanovila 2014. godine, a priznanje nosi ime Radmile Vidak, prvog lektora Radio-televizije Beograd i velike jezičke prosvetiteljke, koja se delovanjem u programskoj svakodnevici Televizije i Radija i u Jezičkom savetu RTS-a istrajno borila za korektnost akcenatskog interpretiranja i stilsku lepotu izgovorene reči.

Voditelj programa u Kamenoj sali je Ranko Stojilović, a sa laureatima u nastavku programa razgovara Dragana Kovačević.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 12. maj 2022, 06:17) - Dragan [neregistrovani]

Čestitke

Divna Marija Borovac Slavković. Odličan spiker, ali pre svega dobar čovek. Ona je kod nas u Smederevu 2000. godine dobila Nagradu "Branislav Mane Šakic", za negovanje kulture govora. Čestitke svim dobitnicima Nagrade "Radmila Vidak"!