Читај ми!

,Živeti svoj san" i ,,Žvrljanje"

Dušan Mikonjić i Dušica Pejić

U današnjoj emisiji Zlatni presek najvićemo izložbu renomiranog akademskog slikara Dušana Mikonjića koji se od sutra u beogradskoj ,,Galeriji 73" samostalno predstavlja publici izložbom ,,Živeti svoj san ili o slikarevoj tajni i potrazi za njom". ,,Dušan zaslužuje da bude nazvan pesnikom palete", ističe u katalogu za izložbu Vesna Todorović, istoričar umetnosti i likovni kritičar.  ,,Ishod procesa stvaranja Dušanove slike je rađanje najlirskijeg slikarskog zapisa, koji se može evidentirati u tokovima naše umetnosti za poslednjih pedeset godina. Lirika između jave i sna".

Dušan Mikonjić je rođen  1940. godine u Uroševcu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1964. Živi i radi kao samostalni umetnik u Beogradu i gotovo punih šest decenija redovno izlaže na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. O izložbi koja je otvorena do 17. maja kao i o Beogradu kao večitoj inspiraciji, razgovaramo sa Dušanom Mikonjićem u Zlatnom preseku.

Drugi deo emisije biće posvećen stvaralaštvu Dušice Pejić umetnice, izrazite predstavnice apstraktne orijentacije u našem slikarstvu. Serijom crteža koji su do 13. maja pred publikom u beogradskoj galeriji ,,Haos", naslovljenim "Žvrljanje", namerno nam ističe potrebu nesvesnog beleženja plesnih poteza četkom ili šrafiranih zapisa pastelom kroz znakove nekog njenog tajnog likovnog pisma, njenih intimnih ispovesti. Espresivnim potezima ona naglašava kretanja podjednako ona duhovna, energetska i telesna. Treba znati da se Dušica Pejić bavila ritmičkom gimnastikom, pa potom baletom, mačevanjem, video projekcijama, scenografijama, štampom na tkaninama...

Završila je master i osnovne studije na katedri za slikarstvo Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, u klasi profesora Milana Blanuše.

Izlaže samostalno i grupno od 2000. godine u zemlji i inostranstvu.

Dušica Pejić biće gošća Zlatnog preseka.

Emisiju uređuje i vodi Tanja Živković.

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво