Читај ми!

Teme: 59. Venecijanski bijenale i ULUS

Gosti: Vladimir Nikolić, predstavnik Srbije na Bijenalu, i Milena Putnik i Danilo Prnjat, umetnici, članovi ULUS-a

Ovogodišnji, 59. Venecijanski bijenale, otvoren je zvanično krajem prošle nedelje, ali su novinarska i VIP otvaranja održana od 20. do 22. aprila. Našu zemlju predstavljaju umetnik Vladimir Nikolić i kustoskinja Biljana Ćirić projektom „Hod sa vodom". To su jednoglasno odlučili novoimenovani komesar Marijana Kolarić, direktorka MSU, i Stručni savet za pripremu nastupa Srbije na 59. Međunarodnoj izložbi umetnosti u Veneciji, u sastavu Ješa Denegri, Ivan Grubanov, Jasmina Čubrilo, Ana Ereš i Sarita Vujković.

Nikolićeva istraživanja kroz dva rada, „800m" i „Dokument", potcrtavaju odnose sa tehnologijom i prirodom - u ovom slučaju, vodom kao osnovnim delom naših tela, ali i vodom kao prostorom povezivanja a ne razdvajanja. Rad „800m", snimljen dronom, preuzima ptičju perspektivu, kolonijalno gledište, koje je danas prošireno i apstrahovano u vidu naših telefonskih ekrana putem Google map-a i drugih uređaja koji određuju našu percepciju vremena i prostora. „Dokument", u horizontalnom formatu, predlaže strpljenje umetnika i usporenost delanja kao metodologiju za postizanje savršenih uslova za gledanje u skladu sa našim ljudskim binokularnim vidom. Slika je napravljena upotrebom moderne tehnologije u retrogradne svrhe da bi se telesni pogled projektovao kao dvodimenzionalna modernistička slika. Gost emisije biće Vladimir Nikolić, profesor na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu.

U umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić" pri samom kraju je tradicionalna Prolećna izložba ULUS-a, koja ova godine predstavlja i svojevrsnu prekretnicu. Naime, krajem prošle godine, u poslednjem trenutku, organizovana je Skupština ULUS-a koja je sačuvala to udruženje od raspada, ali ne i od stalnih podela, odnosno, permanentnih opstrukcija dela članstva. Ipak, tadašnje rukovodstvo smoglo je snage i diplomatske veštine i krajem marta je organizovana Vanredna skupština ULUS-a, na kojoj su se dve dominantne struje saglasile da je Udruženje ipak najvažnije i da zajednički mogu da rešavaju nagomilane probleme struke i same organizacije. U tom smislu, Prolećna izložba, koju je zamislilo prethodno rukovodstvo a potvrdilo novoformirano, jeste svojevrsni simbol jednog kraja i jednog početka. Gosti emisije biće Milena Putnik i Danilo Prnjat, umetnici, članovi različitih tela ULUS-a.

Urednik i voditelj: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво