Читај ми!

Kako smo sačuvali Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora "Đorđe Kostić"

Dokumentarni program

Za emisiju: Govori da bih te video, govori prof. dr Mirjana Sovilj, psihofiziolog, prenatalni psiholog, audiolingvista, valeolog obnovitelj i direktor Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora "Đorđe Kostić", u kome se neguje multidisciplinarni, holistički pristup u izučavanju zvuka, sluha govora jezika, svesti, mišljenja i ponašanja. Osnivač je Instituta za unapređenje životnih aktivnosti u Beogradu.

Radovi dr Mirjane Sovilj su odraz holističkog pristupa u izučavanju i istraživanju govora i jezika svesti i mišljenja, i tematski su raznovrsni ali u celini fokusirani na sagledavanje i izučavanje govora i jezika kroz različite aspekte, tako da njeni radovi pripadaju različitim naučnim oblastima, kao što su: psiholingvistika, eksperimentalna fonetika, razvojna psihologija, primenjena lingvistika, elektroakustika, neurolingvistika, elektrofiziologija, prenatalna medicina i psihologija, audiolingvistika, filozofija jezika, kosmogonija itd.

Koautor je u 5 tehničko tehnoloških patenata i autor jednog patenta, kao i autor 4 tehničko tehnoloških rešenja u oblasti komunikacije.

Autor je metode Prenatalni slušni skrining, kojom se detektuje stanje auditivne percepcije prenatalnog deteta od 28. gestacione nedelje, u cilju adekvatne savremene rane prevencije oštećenja verbalne komunikacije, ponašanja, učenja i socijalizacije dece.

Autor je elektrofiziološke procedure za dobijanje kvantitatine EEG mape koja daje uvid u govorno jezičko procesiranje u govornom zadatku čime je značajno unapređena dijagnostika poremećaja verbalne komunikacije, ponašanja i učenja kod dece, a istovremeno unapredila teorijska osnova razumevanja zakonomernosti govorno jezičke produkcije.

Autor emisije je Biljana Đorović

 

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво